Můžeme jej rozpouštět ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. S Agar-agarem můžeme současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny. Používá se jako čistá želatina do krémů, polev, k přípravě pudinků, polévek, aspiků a na zdobení dortů.
Použití: obsah sáčku nasypeme do 1l pitné vody, kterou můžeme popř. dochutit citronovou šťávou, přírodním octem.
Přivedeme k varu, sejmeme z ohně a nalijeme do připravené formy s ovocem nebo zeleninou. V chladu necháme ztuhnout.
V potravinářství se agar používá k ochucování, jako stabilizátor i zahušťovací prostředek a v mnoha výrobcích asijských kuchyní od cukrářských a pekařských výrobků až po mražené dezerty, různá želé, pudinky apod.
agar
Energetická hodnota | 701kJ/167kcal |
Tuky | 0g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0g |
Sacharidy | 83,90g |
z toho cukry | 0g |
Vláknina | |
Bílkoviny | 0g |
Sůl | 0g |