Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití. Řeč je obulguru, v české kuchyni zatím po hříchu málo známé, i když nijak exotické surovině, která má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť.
Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Tato obilnina zůstává základem výživy člověka a poskytuje potravu většímu počtu obyvatel planety než kterákoliv jiná plodina. V celém zrnu pšenice se nacházejí všechny potřebné živiny – včetně vlákniny. Sacharidy tvoří až 62 % zrna. Většinou se vyskytují ve formě škrobu a jen asi 1 až 2 % tvoří jednoduché cukry.
Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menší kousky. Namáčení a vařením dochází ke vzniku enzymů a částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry. Díky tomu je také příprava bulguru velice snadná – nemusí se vařit, stačí jej zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat zhruba dvacet minut dojít.
Obsah vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravé výživy. Díky zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu.
Návod k přípravě:
Bulgur při přípravě vstřebá zhruba 2,5 až 3 násobek vody a je možné ho upravovat následujícími třemi způsoby:
– vařením na mírném ohni po dobu cca 12 – 15 minut. Je možné také bulgur odstavit po pěti minutách a nechat dojít pod pokličkou
– zalitím horkou vodou, přikrytím pokličkou a pro udržení tepla zabalením do útěrky. V tom případě je bulgur hotový za 25 – 30 minut
– nabobtnání je nejšetrnější způsob, díky kterému se uchovají všechny minerály a vitamíny. V tomto případě se bulgur zalije studenou vodou a nechá zhruba hodinu nabobtnat.
Bulgur se obzvláště hodí do nejrůznější rizot (místo rýže), je možné je využít do nádivek, zavářku do polévky, pro přípravu salátů i kaší.
Složení: 100% celozrnná pšenice.
Příprava: Vaříme v poměru 1:2. Bulgur zalijeme vroucí vodou, přidáme sůl a kapku oleje, 8 minut povaříme a 20 minut necháme dojít.
Skladujte v suchu a chladu.