Cizrna má jemně oříškovou chuť, je vhodná do kaší, polévek, salátů, pomazánek nebo jako příloha. Má vysoký obsah sacharidů, bílkovin a vlákniny. Bohatý zdroj minerálních látek (vápníku, zinek) a vitamínu B15. Patří mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů.
Cizrna (Cicer) patří mezi bobovité rostliny, které se nacházejí po celém světě. Luštěniny patří mezi nejdůležitější zemědělské rostliny, už odpradávna se používají jako náhrada masa. Jedná se o luštěninu příbuznou hrachu, cizrnu můžete tedy znát i pod názvem římský hrách, je však větší a chutnější než hrách. Cirna vypadá jako lískový oříšek bez slupky, je i zhruba takové velikosti a i chutí lískový oříšek lehce připomíná.
Proč konzumovat cizrnu..
Cizrna je velmi vhodnou potravinou pro lidi žijící v současném uspěchané době.Pomáhá snižovat cholesterol, předcházet zácpě a posilovat nervovou soustavu.
Cizrna obsahuje vysoce kvalitní tuky, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Cizrna neobsahuje žádný cholesterol. Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny dá předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu. Vláknina v cizrně přirozeným způsobem stimuluje peristaltiku střev.
Cizrna se doporučuje zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí.
Cizrna je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy.
TIP na použití:
Velmi oblíbený je hummus. Výborná pomazánka, tradiční jídlo východní kuchyně, která je ze dvou základních složek, což je cizrna neboli římský hrách a sezam(pasta tahini). Obě tyto suroviny jsou bezlepkové. Je to tedy pomazánka vhodná i pro celiatiky.