Úvod » Potraviny » Ořechy, sušené plody » Sušené ovoce » Goji - kustovnice čínská 250g
Goji mají světle červenou barvu a jsou velké asi jako sušené hrozinky. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Goji rostou v úrodné půdě himalájských podhůří na středně velikých keřích.V těchto oblastech, kde jsou Goji běžnou součástí jídelníčku, najdeme obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. Z nutričního hlediska jsou Goji dost možná tím nejhodnotnějším ovocem na planetě!
Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvků (jmenujme například zinek, železo, měď, vápník, selen, fosfor a germanium které se v potravinách nachází jen velice zřídka a působí proti rakovinovým buňkám), jsou jedním z nejbohatším zdrojů karotenoidů ze všech známých plodů na Zemi (což naznačuje už jejich jasně červená barva). Co se týče betakarotenu, jsou Goji vydatnější než mrkev. Dále obsahují vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme zmínit také protizánětlivý činitel betasisterol. Tento rostlinný sterol se dnes využívá při podpůrné léčbě zvýšené hladiny cholesterolu, dále při problémech s prostatou a má také protizánětlivý účinek. Naprosto unikátní pro Goji je pak skupina lycium polysacharidů. To jsou výjimečně silné antioxidanty, tedy látky, které neutralizují volné radikály. Tím pomáhají zabraňovat poškození buněk a stárnutí organismu. (volné radikály vznikají např. jako vedlejší produkt dýchánía jsou dnes považovány za hlavní příčinu stárnutí a degenerace organismu)
Goji jsou tradiční čínskou medicínou považovány za léčivou potravinu podporující dlouhověkost, sílu a sexuální potenci. Je průkazně dokázáno, že lycium polysacharidy obsažené v Goji mají vskutku pozoruhodné antioxidační a imunitu podporující vlastnosti.
Složení:
kustovnice čínská (lat.Lycium chinensis), GOJI. Obsahuje oxid siřičitý přirozeně se vyskytující v půdě a vzduchu.
Skladujte v suchu a chladu. Chraňte před přímým sluncem.