Jidášovo ucho je hojně rostoucí houba, rosolovitého, jemného až lepkavého povrchu. Dlouho byla považována za nejedlou houbu a nebyla v zpracovávána jako pokrm. Až ve dvacátém století si začala vybojovávat své místo. Jidášovo ucho roste po celém světě. Roste na starším dřevě nejčastěji na kmenech bezu. Název pramení od mínění, že právě na bezu se oběsil zrádce Jidáš Iškariontský. Od bezu pramení také jeho další název Bolcovitka bezová. Zatímco na západě není Jidášovo ucho příliš konzumováno v Číně je velice ceněno jak v gastronimii tak v přírodní medicíně.
Houby jako Jidášovo ucho, Hlíva ústřičná a Schii také jsou velice vhodným doplňkem stravy, pro jejich vynikající chuť a fytoterapeutické vlastnosti. Právě díky vynikající chuti lze nenásilně tyto houby přidávat a obohacovat s nimi běžné pokrmy a maximálně tak využít jejich pozitivních vlastností.
Jidášovo ucho je nutno při zpracování dlouho povařit. Používá se do pikantních směsí s masem, do polévek, do zelného salátu, jako pochutina má širokou škálu využitelnosti. Vhledem ke schopnosti pohlcovat vlhkost se například namletý výborně hodí na zahušťování polévek a omáček.
Pravidelná konzumace shitaké napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, potlačuje riziko zvýšení krevního tlaku (nízký tlak nezvyšuje) a posiluje celkovou obranyschopnost organismu proti virovým onemocněním, chrání játra, má antibakteriální, antiparazitální účinky. Dnešní věda dokládá preventivní účinky proti vzniku nádorových onemocnění při pravidelné konzumace shitaké.
Sušené celé plodnice houby Shiitake
Hlavní zaměření
sušené celé plodnice
pro gastronomické využití
vysoký obsah 1,3/1,6 betaglukanů
nejvyšší kvalita
kontrolované pěstování
ručně sbíraný
Dávkování a doba užívání
Požadované množství zalijte horkou vodou a nechte je 30 min nabobtnat. Doporučená doba vaření je 10-15 min.