Úvod » Potraviny » Mořské řasy Kombu


        

Mořské řasy Kombu

skladem

 

Výrobce: Ekoprodukt
naše cena bez DPH: 138 Kč
naše cena s DPH (15 %):
159 Kč

do košíku:
  ks  

Sušená řasa kombu je vhodná pro přípravu vývaru dashi, rozdrcenou ji ale můžete směle používat také jako koření do polévek, omáček či do salátů. Kombu má velmi vysoký obsah jódu, minerálů a vlákniny.

O kombu

Kombu je jedlá mořská řasa, která se pěstuje na lanech hluboko v moři v Japonsku a Koreji. Kombu má tlusté tvrdé listy, dorůstající do délky až 10 metrů, které mají po usušení zelenou barvu. Po sušení se někdy na listech objeví bílý přírodní prášek, který způsobuje kyselina glutaminová.

Historie

V Japonsku je řasa kombu konzumována již dlouhá tisíciletí. Původně byla vyhrazena pouze pro kuchyni císaře, teprve po kolonizaci Hokkaidó se stala dostupnější surovinou. Dnes je kombu nepostradatelnou součástí běžného japonského jídelníčku a od roku 1960 se z Japonska vyváží do mnoha zemí světa.

Využití

Sušená mořská řasa kombu je určená zejména na přípravu vývaru, o čemž také vypovídá část jejího názvu (dashi = vývar). Při přípravě vývaru jemně očistěte řasu vlhkým hadříkem, nechejte ji namočenou ve vodě uležet minimálně 30 minut a poté vařte při nejnižší teplotě 20 až 30 minut. Výborné je kombu vařit společně s luštěninami či rýží, protože urychluje jejich změknutí. Rozdrcená na prášek je kombu skvělá k dochucení polévek, omáček či například zeleninových salátů. Příprava dashi vývaru: 5 g Kacuobuši, 10 g řasa Kombu a 1 l vody.

Zdravotní hlediska

Kombu je jednou z řas velmi bohatých na jód. Je také zdrojem kyseliny glutaminové, díky které změkčuje vlákna ostatních potravin a usnadňuje tak jejich trávení. Kromě toho je kombu bohatá na minerály a vlákninu. Kvůli vysokému obsahu přírodního jódu doporučujeme kombu servírovat v malém množství, zároveň ale pravidelně.