Rýže patří mezi hlavní potravinu poloviny světové populace, pro kterou představuje zdroj energie i důležitých bílkovin. Rýže byla pěstována v Indii a Číně již před více než 6500 lety. V Evropě se objevila kolem roku 1000 n. l., do Čech se dostala v 16. století ze Španělska. Nejzastoupenější složkou rýže (minimálně 85 % ) jsou složené cukry, které se ukládají ve svalové tkáni a slouží jako zdroj energie pro svaly a všechny tělesné buňky. Rýžový škrob se velmi pomalu tráví a trvale uvolňuje do krve glukózu, je proto velmi vhodnou potravinou pro diabetiky i redukční dietu. Dalšími klady je téměř nulové množství tuku a nízký glykemický index. Za velmi hodnotnou je považována i bílkovina rýže, jejíž koncentrace se pohybuje mezi 7–8 % a její kvalita je srovnatelná s arašídy či čočkou. Pro svoji lehkou stravitelnost se rýže používá k léčení zažívacích obtíží, od poruch trávení až po divertikulitidu, pomáhá upravovat mírné průjmy i zácpu. Neobsahuje gluten a je tedy vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Složení
60% rýže, 40% kukuřičná krupice
Návod k přípravě
Do teplého mléka přidáváme za stálého míchání kaši NOMINA, až docílíme požadovanou hustotu. Kaši je vhodné kombinovat s ovocem, ořechy,mléčnými výrobky, kakaem apod. Také je možné použít kaši NOMINA jako zahušťovadlo do omáček a těst a dále jako pojivo do masových, zeleninových a ovocných směsí.
Průměrné hodnoty ve 100 g
Bílkoviny 8,3 g
Sacharidy 82,7 g
Tuky 0,3 g
Minerální látky 0,7 g
Energie 1542/368 KJ/kcal