Také jste si oblíbili quinou? A zkoušeli jste jiné druhy než klasickou bílou? Červená quinoa je stejně jako běžná bílá a netradiční černá quinoa bezlepková, dobře stravitelná a výživově velmi hodnotná pseudoobilovina. Liší se jen nepatrně konzistencí: červená a černá quinoa zůstává v uvařeném stavu o něco pevnější a křupavější. Všechny druhy se krásně kombinují v salátu nebo rizotu. Quinoa obsahuje kvalitní vyvážené bílkoviny.
Quinoa původem pochází z jihoamerických And, kde se pěstovala až do výše 4 000 metrů. Pro andské civilizace byla po bramborách (a před kukuřicí) druhou nejdůležitější plodinou. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“ a incký vládce byl tradičně prvním, kdo každoročně zaséval první nová semínka. Americká NASA s ní vzhledem k jejím speciálním vlastnostem počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou. Quinoa představuje výbornou alternativu k rýži či kuskusu.
Návod k přípravě: Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou a uvařte v 2,5 násobném množství vody cca 15 minut.
Složení: 100% Quinoa červená
Skladujte na tmavém a chladném místě. Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti 75 %.