Sezam černý je přírodní, neloupané sezamové semínko, které oproti bílému obsahuje vyšší množství minerálů a vitaminů. Černý sezam je možné použít několika způsoby, například na pečivo, do asijských pokrmů, marinád či salátů.
Země původu: Indie
Černý sezam je chuťově o něco výraznější než světlý. Staré tamilské lékařské úsloví praví: "Po sezamu hubení sílí a tlustí hubnou." Sezam je pro obyvatele východu velkou léčivkou a v čínské medicíně má vztah k ledvinám, játrům, slezině, slinivce a plicím. Ovliňuje kvalitu kostní tkáně i vlasů, tvorbu krve, plodnost. Sezamová semínka obsahují řadu důležitých minerálů, velmi cenné oleje, antioxidanty s protirakovinnými účinky a fytosteroly spojované se snížením hladiny cholesterolu v krvi. Lepší je konzumovat přírodní - neloupaný (černý) sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje právě odstraněním povrchové slupky ze semínka.
Černé sezamové semínko je velmi všestranné. Je vynikající na pečivu, v jogurtech a müsli, na kaších, v chlebu, ve smažených asijských pokrmech a marinádách na maso. Vhodná ingredience při výrobě omáček, dresinků, polévek nebo jako přídavek do salátů a mnoha dalších zdravých pokrmů.