Maniok mouka - bezlepková mouka (cassava, gari)
Tapioca je škrobová moučka z kořene manioku, užívána jako bezlepková mouka. Tapioca je jemnější konzistence než amarantový nebo kukuřičný škrob.
Použití: Ideální zahušťovadlo polévek a omáček. Výroba bezlepkového pečiva – tradiční brazilské Pao De Qeijo Široké uplatnění v asijské a thajské kuchyni.
Maniok jedlý - Manihot Esculenta
Maniok jedlý je tropická rostlina pěstovaná v polním hospodářství. Je to slabě dřevnatý keř, 1 -5m vysoký, často málo větvený, se zřetelnými jizvami po listech na stonku. Všechny části rostliny obsahují mléčnou šťávu. Maniok je základním živobytím pro 500 milónů lidí a tak představuje jednu ze šesti nejdůležitějších výživných rostlin na světě. Jeho 30-90cm dlouhé a 5-10cm široké podzemní hlízy obsahují mnoho škrobu (TAPIOCA).
Původ: Maniok jedlý pochází z tropické Ameriky.
Výskyt: Maniok se pěstuje všude v tropech, většinou na malých polích.
Použití: Manioková mouka je nedílnou součástí brazilské a západoafrické kuchyně.